Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

syncil

10. 11. 2010 18:12
souhlas

Taky si myslím, že celá tzv. západní civilizace je minimálně 3x majzlá kladivem do palice. Všeho je nesmyslný nadbytek, ekonomika je postavená na spotřebě a podle toho taky vše vypadá. Musíš hodně vydělávat, aby sis ty naše krámy moh každé dva roky kupovat nový, protože ty "starý" se po záruce rozpadly. Chtít si koupit kvalitní věc znamená, že požaduji něco exkluzivního a proto také drahého. Chceš žít zdravě? Prosím. Kupuj biokuře! Čím větší úchylárna v TV, tím větší sledovanost. Ty jsi sežral sloní penis za hodinu? Pche, to já vypil ptakopysčí semeno celé kolonie na ex a proto jsem lepší borec. Je to normální? Dnes bohužel ano. Mám BMW, ale podstatné je, že v něm jezdím ve značkových teplákách, na krku mám zlatý řetěz a jsem happy, cool a trochu sjetej. Co na tom, že krom toho mám jen základku a sotva se umím podepsat. Zeměkouli pomůže od zkažené civilizace opět jen potopa.

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

11. 11. 2010 0:22
Re: souhlas

Ale taková civilizace není, jen pár lidí v ní.

A spotřeba - možná vás to překvapí, ale úplně všechy starší civilizace byly postaveny na spotřebě. Jen to nebylo tak moc vidět, protože tehdy bylo nepoměrně více sil napřaženo na uživení obyvatelstva a produktivita všeho ostatního byla na zlomku dnešní (vztaženo na člověka).

Samozřejmě, že se podvodně prodávají nesmysly, aby někdo zbohatl a lidi za to dali své vydělané peníze. Ale to bylo také vždy  - co rpodeje zaříkadel, amuletů, kleteb....

Kdepak - lidi nejsou za těcjh pár tisícíeti, co jsou záznamy, nijak zásadně lepší ani horší. Jen se rozvíjí technologie a poznání.

0 0
možnosti
KM

underdog

10. 11. 2010 18:02
Pad Evropy? Ne, veskere "civilizace"!

;-(Obavam se ze vsude v "civilizovanem" svete je to stejne, I tady, ve vychodni Kanade.[>-]R^

0 0
možnosti
LC

Cocik

10. 11. 2010 17:49
hm

Hele, ja nechci moc rejpat, ale mne to spis prijde jako popis specifickyho prostredi, ve kterym zije autorka, coz je trochu smutny. Pokud bych mel popsat svet kolem sebe, rozhodne takhle pesimistickej a pochmurnej nebude.

0 0
možnosti
A

Arth-

10. 11. 2010 17:53
Re: hm

já to vnímám jako mediální obraz ideálního stavu...  tedy to, co nám média podsouvají jako cíl snažení!

Neznamená to, že je to už dnes všude kolem... je to takové zvolání: lidi probuďte se! To, co vám říkají není pravda - žijte po svém.

;-)

0 0
možnosti
O

Ottis

10. 11. 2010 17:45
Pád Říma

Pád Říma završili barbaři. Rád bych upozornil na podobnou analogii dnešní doby.

0 0
možnosti
A

Arth-

10. 11. 2010 17:57
Re: Pád Říma

pozor na záměnu příčin a následků: tlak "barbarů"  (tedy v praxi "těch druhých...") je trvalý a všudypřítomný...

Takže pád Říma zavinil jeho rozklad a ztráta akceschopnosti...  čímž ztratil schopnost odolávat tlaku těch "barbarů".

Takže barbaři jsou následek - nikoliv příčina.

Tak jako agrese islamistů není způsobena islamisty...  ti jsou stejní už po staletí. Ale oslabováním euro-americké civilizace.

Ale pravdu máte v tom, že prvotní příčina je stejná: pohodlný život vede ke zlenivění = ztrátě akceschopnosti... atd, viz výše. ;-)

0 0
možnosti
P

petrhajek.blog.idnes.cz

10. 11. 2010 17:40
zklamala jste mě

Tohle je taková moralitka bez hluvšího smyslu a významu, jakých je 12 do tuctu, když někdo chce říct, jak jsme špatní. Navíc plná nesmyslných generalizací.

Mám rád středověk, dělám historický šerm... a právě proto tvrdím, že dneska žijeme zatím v nejlepší době. Ten styl života máte možná vy, možná jste ho vyčetla někde z časopisu, ale já žiju jinak. Dělám věci, co mě baví a neřeším, že je to něco, co bych v minulost dělat nemohl.

Nikdo, koho znám (myslím osobně, ne nějaká celebrita s umělým životem pro bulvár) nežije tak, jak popisujete. POkud vy ano, je mi vás upřímně líto. Pokud ne, nechápu, proč jste to napsala.

(A  ano, Evropská civilizace je za zenitem.... ale to neznamená, že hned zítra nás barbarské hordy roznesou na kopytech koní)

0 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

10. 11. 2010 17:53
Re: zklamala jste mě

Souhlasím s Vámi, žijeme v krásné době.

V renesanci, - dle mne po temném - středověku, začal návrat k rozumu, poznání, svobodnému umění, k rozvoji vědy, technologií atd. Technologie umožnily dříve nevídanou prosperitu a pohodlí.

Bohužel, ne každý to vše umí dobře využívat. Toť vše.

0 0
možnosti
BP

pavelthelong

10. 11. 2010 17:40
karma

jest si dovolim jeden postreh - jak to psal Karel Sys ---doba vymknuta z kloubu sili ???...- zijeme v dobe, kdy fakulta sportu (Hamburg) doporucuje televizni konzole wii protoze se u nich deti alespon trosku musi pohybovat.   Vas text je strucny, kompaktni a vystizny,  to ja nedokazu KARMA

0 0
možnosti
BP

pavelthelong

10. 11. 2010 17:42
Re: karma

no chtel jsem dat karmu a zjistuji, ze i karmy uz jsou fuc:-)

0 0
možnosti
N

nicolbolas

10. 11. 2010 17:32
velmi dobré

velmi dobré, musel sem si vzít nitrák

0 0
možnosti
MP

Muf Puf

10. 11. 2010 17:26
Včera

Jsem byl s naší číčou na očkování a ta potvora, když jí doktor dal pigáro, tak mě za to prokousla prst.

0 0
možnosti
RR

RumBum

10. 11. 2010 17:20
pres vsechny nedokonalosti

me nenapada v historii oba, ve ktere bych chtel zit radeji. .... no mozna v Atlantide - ta pry byla bez chyby.

0 0
možnosti
HP

Hercule Poirot

10. 11. 2010 17:23
Re: pres vsechny nedokonalosti

Ano, tak. Jeden skvělý písničkář to napsal za mě: http://www.lyricstime.com/peter-hammill-a-better-time-lyrics.html

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

10. 11. 2010 16:59
jako dobry no

jen doufam, ze to nema byt dalsi v rade moralizujicich autoru, ale vzhledem k tomu, ze Vas ctu, tak bych tipl, ze jste jen sve myslenky davala na "papir", takto brano se mi to libi. jen s temi rajcaty a kuraty zasadne nesouhlasim, protoze se tady celkove vytvari dojem, ze dneska jime s.acky, zatimco pred 20 lety jsme se  zivili buhvijakou skvelou kvalitou. takze je pripominam: DDT, PCB, dusicnany, atd., anebo za soudruhu se pro zvysovani vynosnosti delalo naprosto vse bez ohledu na zdravi lidi. to se dnes zkratka nedeje, a pokud nekdo vytvari atmosferu, ze ano, tak ma bud spatnou pamet, nebo zamerne lze

0 0
možnosti
BP

pavelthelong

10. 11. 2010 17:36
Re: jako dobry no

..."zatimco pred 20 lety jsme se  zivili buhvijakou skvelou kvalitou".....no to je sice pravda, ale tak mezi 2 svetovymi valkami ty potraviny jeste moc tak kontaminovane nebyly, neeee?

0 0
možnosti
  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky