Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

LucieKamesova

26. 7. 2009 1:15
Chci volbu

Rodila jsem dvakrát ve dvou různých porodnicích. A po třetí bych nejraději rodila v porodním domě či doma s tím, že by byl někde stranou přítomen lékař pro každý případ. Chápu ženy, které dnes rodí doma a riziko pro matku a dítě je dle mě stejné jako v porodnici. Žádné statistiky se totiž nevedou o tom, kolik problémů vznikne až díky zásahu lékařského personálu. A to nejen na porodním sále. Viz těžký úraz novorozence který se teď stal. Jen tak mimochodem víte co je vtipné? Skutečně máme nejnižší úmrtnost novorozenců. O čem se už ale nikdo nezmiňuje je, že máme jednu z nejvyšších úmrtností rodiček.

0 0
možnosti
W

Wendolene

26. 7. 2009 6:26
Re: Chci volbu

Ceska republika ze ma jednu z nejvetsich umrtnosti rodicek? Na to jste prisla kde, pani Musulmanova? CR je na stejne urovni jako Nemecko, USA atd.  CR ma nejen nejnizsi umrtnost novorozencu, ale i dost nizke umrti rodicek. CR je na tom ZATIM dost dobre. Ovsem cim vice zen bude rodit doma, zvlast prvorodicky, ktere jsou casto hystericke, tim vice se bude statistika zhorsovat.

0 0
možnosti
C

clooney33

25. 7. 2009 16:14
trochu "od fochu"

....Ale zároveň  si rodička  musí být plně vědoma všech souvislostí, samozřejmě zde diskutovaných negativních...Zní to možná strašlivě,ale za stávající situace  je pro dítě  narozené v domácím postředí bez adaptace (nedýchá)  smrt menším zlem....Na tohle téma se pak dá diskutovat dále, v emocích může pak na předchozí větu napsat řada lidí cokoliv...ale v důsledku stojí péče o takové "postižené" dítě společnost statitisíce....Jen poznámka ke komentáři jedné  ze známých postav v oblasti propagace porodu doma ....Argumenty paní Sovové o tom,že v českých nemocnicích stejně umírá rádově x-dětí (píše 300-400 ročně ) v souvislosti s porodem jsou krajně diletantské. Nechápu,kde tyto čísla bere, když už,statistika zahrnuje z naprosté většiny děti předčasně rozené s velmi vážnými komplikacemi v souvislosti s nezralostí,děti s vrozenými vadami a mnoho  dalších dětí pocházejících převážně z nefyziologických těhotenství.

0 0
možnosti
A

Arth-

25. 7. 2009 22:18
Re: trochu "od fochu"

No...  je to sice trochu "politicky nekorektní" postoj, ale vlastně proč ne.

Akorát, že to tak v praxi nefunguje...  porod doma - komlikace - pozdní příjezd do nemocnice - a pak měsíce na přístrojích a roky ústavní péče... 

Já se neděsím z toho, že exitují lidské kultury, které žijí úplně bez lékařské péče...  třeba v srdci Afriky. Nebo tak někde. Tam ještě funguje "přirozený výběr"...  u nás je to ale, bohužel, jen věcí módy, názoru...  pohodlnosti...  většina - zdaleka ne všechny! - matky to dělají proto, že jim vadí, že se v nemocnici musí podřídit řádu...  ale na řádu není v principu nic špatnýho!

Tak jako na silnicích by měl platit řád... a spousta lidí má pocit, že platí jen pro hloupý. A každý týden pak čtete číslo obětí, které na tohle přezírání doplatili...  kolik to asi bude tenhle týden - 20? Nebo snad 30?!

Možná "jen" 18...  :-P

0 0
možnosti
C

clooney33

25. 7. 2009 16:14
trochu "od fochu"

;-)Jsem porodník a právě proto z mého pohledu říkám: ať opravdu žena rodí, kde chce, je jenom její právo, jak se svým tělem/porodem naloží. Nemůžeme ji jakkoliv odsuzovat, kde chce dítě přivést na svět. Naše společnost má stále hluboce zakořeněné "totalitní" myšlení...omezovat svobodu někoho jiného. Vím,že ne zcela dokonalý příměr, ale ve vyspělé společnosti je přijímána autonomie pacienta ( rozumějte nemocného člověk ), tak proč nepřijmout autonomii rodící ženy - rozumějte rozhodnout se rodit, kde chce?  

0 0
možnosti
DB

dejavu26

25. 7. 2009 17:43
Re: trochu "od fochu"

Oba moji rodiče i bratr jsou porodníci a operatéři, žádný z nich porody doma neschvaluje a rozhodně to není důsledek totalitního myšlení, ani snaha omezovat něčí svobodu, neřkuli obava z unikajících kšeftů, jak to kdosi psal níže, naopak, někdy by dali cokoliv, aby práce bylo míň. Kvalifikovaného personálu u nás dramaticky ubývá, ale práce nikoliv a peníze jsou pro personál stále stejné, ať mají padesát nebo žádný porod za noc. 

Kdyby šlo pouze o zdraví ženy, dá se ještě souhlasit, že jde jen o ni, ale jde tu především o dítě. Nejde jen o záchranu těžce postiženého narozeného dítěte, které se nenadechne, jako tomu bylo v tomto konkrétním případě, ale i o rychlost vybavení dítěte při uvíznutí v porodních cestách, tam byste měl vědět, co to má za následky, když se čekání protahuje. Pokud si myslíte, že jako porodník nemůžete účinně zasáhnout a nutně po komplikovaných porodech rodíte pouze těžce postižené děti, měl byste změnit povolání.

0 0
možnosti
C

cechynka

25. 7. 2009 9:56
Souhlas

Co víc dodávat... R^

0 0
možnosti
AS

andreas

25. 7. 2009 9:46
Není co dodat,

napsala jste to perfektně. Jsem zdravotník v tomto oboru a s vašimi argumenty naprosto souhlasím. Je tragédie, že dítě bude postižené jen proto, že jeho máma chtěla mít dobrý pocit z porodu. Jak absurdní!! Je mi líto zmařeného zdraví. 

0 0
možnosti
KK

Santa1

25. 7. 2009 8:57
Nechme jim tu svobodu

Osobně bych své ženě bránil, pokud by chtěla rodit doma - taky byla naštěstí proti. Prostě mám raději rizika maximálně minimalizovaná. Z pohledu jiného člověka dělám ve svém životě možná dost věcí špatně a riskuji. Každý to vidí trochu jinak.

V případě té Polky je dost nejisté, jak by to dopadlo v porodnici. Takže jako zbraň proti ženám resp.rodičům, kteří chtějí rodit doma je to celkem chabá zbraň. Naprosto mě nedojímají doktoři, kteří se k případu vyjadřovali, kteří se pak při své práci v porodnici chovají přesně tím způsobem, kterým dohání ženy k domácím porodům: Nezájem, ignorance, lajdáctví. Světlým vyjímkám čest.

Ta ženská byla dost silná na to, aby si pořídila 3 děti. Většina dnešních žen má velký problém pořídit si jedno dítě, ale jsou dost silné na to, aby řídily život jiným. Ať to bude legální nebo ne, vždy se najdou ženy resp.páry, které se rozhodnou rodit doma. Jen pak budou procházet zbytečným martyriem, kdy s nimi doktoři a na matrice budou jednat jak s poslední špínou.

0 0
možnosti
Q

Quick

25. 7. 2009 8:54
typicky stádní názor

To co předvedla autorka je typicky stádní názor "jediná správná řešení",pěkně po bolševicku.

Každý přece ví,že při porodu mohou nastat problémy  a to jak doma tak v porodnici.

Ale ty pravě v 90 procentech nenastanou a to co se teď odehrálo je nafouknutá bublina,totéž jako kdybych nafouknul bublinu že někdo zemřel u zubaře nebo po očkování nebo podání kontrastní látky před vyšetřením.To je prostě okrajová záležitost.Příroda je určitě moudřejší než 1000 porodnic ,nesugerujte nám laskavě názor že žít bez inkubátorů a techniky,tak že lidtsvo vymře.

Základní otázkou tu je svoboda volby matky.Je to její život a její dítě,pokud chce rodit doma ,na chatě , u porodní báby nebo jánevím kde,nikomu do toho nic není.

Ono lidí je na planetě dost,vymření nehrozí,takže to nechme na jednotlivcích jak se ke svému životu postaví a ne jako za komuismu že všichni budou dělat to co se jim nařídí.

0 0
možnosti
AS

andreas

25. 7. 2009 9:51
Re: typicky stádní názor

Nesouhlasím, že je to svoboda volby matky.... a co chudák dítě? Jak mu to vysvětlí, pokud bude postižené...... promiň, ale já jsem chtěla mít dobrý pocit z porodu.....

0 0
možnosti
W

Wendolene

25. 7. 2009 6:24
To prirovnavni k angine je blahove,ale porod doma odsuzuji

Ziju v USA, kde rodi doma maximalne prislusnice sekt fanatiku ci par lidi, kteri treba nemaji pojisteni a nemohou si to dovolit. Velke procento to neni. Drtiva vetsina zen jde  do nemocnice. Argumenty o nasich babickach, jak rodily a sly na pole, si laskave nechte, protoze dnes uz zeny nejsou tak fyzicky zdatne, umrti deti ci matek pri porodu byla bezna vec. Proc neperete na valse a v neckach, kdyz to tak nase babicky delaly?

Ceske zeny, ktere tak horlive propaguji porod doma, jsou sobecke, jde jim jenom o vlastni pohodli. Aby na ne chudinky nebyl neprijemny personal ci aby chudinky nemusely lezet v erarni kosili...Dite je to nejcennejsi, co mate, proc riskovat pozdni reakci  porodni asistenky, cekani na zachranku atd., kdyz to jde v porodnici?

I ty zeny v Africe ci Asii, pokud si to mohou jen trochu dovolit financne, jdou radeji do nemocnice....

0 0
možnosti

Říman

25. 7. 2009 8:53
Doplňuji

Rodit v nemocnici je bezpochyby bezpečnější.

Ale nikomu bych neupíral právo rodit, kde uzná za vhodné. Stejně jako třeba právo prát v neckách na valše.

0 0
možnosti
CB

Imperial_Technocrat

25. 7. 2009 4:16
evolution

Souhlasim s qiq. Cele reprodukcni zdravotnictvi je krajne nezodpovedne. Zeny, jez nejsou schopny porodit prirozene by nemely rodit vubec. Rodi se pak potomci se stejnym genetickym zatizenim. A cim vice generaci, vice problemu, nebot nejsou selektovany evolucne prirozenym vyberem.

0 0
možnosti
P

purplepickle

25. 7. 2009 7:20
Re: evolution

Naprosto souhlasim!!!! A IVF by taky nemuselo existovat. Nemuzes mit decko,je to proto ze se priroda brani. Nechapu proc se musi kazdy clovek rozmnozovat. Je nas vic nez dost. Alkoholici,fetaci,mentalne postizeni,nizke IQ atd. by meli byt sterilizovani.Nemuzes mit vlastni, adoptuj. Pomohlo by to vsem.

0 0
možnosti
MS

qiq

25. 7. 2009 2:06
Ještě trochu jiný pohled

Bohužel mám pocit, že dnes hodně žen považuje porod za něco, co mohou zvládnout pouze v nemocnici, pod dohledem lékaře a podle jeho pokynů. Ztrácí se povědomí o tom, jak přirozený a nekomplikovaný porod probíhá, co se při něm děje.

Porod v našich porodnicích tak většinou připomíná nemoc či úraz, kdy lékař ví nejlépe, co je pro "pacientku" vhodné čí nutné a rodičky tuto roli přijímají ("vyndejte to ze mě, ať už to mám za sebou"). Chybí tam pojetí porodu, jako něčeho samozřejmého, přirozeného. Těhotenství přece není nemoc.

Jsem přesvědčený, že většina "domarodek" by klidně rodila v porodnici, pokud by tam existovala možnost porodit přirozeně (nenastanou-li komplikace). Bohužel dnešní stav porodnic to v podstatě vylučuje.

A ještě lehká provokace: živočišný druh, který ztratí schopnost se přirozeně rozmnožovat, dříve či později vyhyne.

0 0
možnosti
ID

Hirimiri

25. 7. 2009 7:46
Re: Ještě trochu jiný pohled

Stejný názor jako vy měla zřejmě i maminka dítěte, o jehož život teď bojují v nemocnici. Kdyby se něco podobného stalo ve vašem okolí, jste si jist, že byste souhlasil s domácím porodem? Jistě, spousta maminek by chtěla rodit jinak, než je to dnes v porodnicích zvykem, ale minimalizace rizika určitě za to stojí.

0 0
možnosti
  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky