Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Duše z vosku

Na šest set tisíc lidí v Česku pravidelně zobe antidepresiva. Dalším desítkám tisíc se válejí po kabelkách a šuplících „antiúzkostliva“, neuroly, lexauriny a spol. Omlouvá se to dobou, žijeme prý ve stresu, ve zrychleném čase, kde se musí pracovat víc, aby se vlastnilo víc, vylézt výš, vyskočit výš, dosáhnout výš a vypadat nej. Vyrobit supervýkonnou superbezchybnou bytost. Jen ta má totiž šanci, říká se, a proto ta kvanta chemie.  

A já na to říkám, houby s voctem. Protože tohle je A, a kde je A, nemělo by chybět ani B až Zet.

Naši předci taky měli stres. A vůbec ne malý. Občas neměli co jíst například. Občas je někdo fláknul potěhem přes záda. Domy jim vypalovaly armády nájezdníků a občas jim někdo znásilnil ženu. Kosily je nemoci. Zdá se neuvěřitelné, že v první třetině dvacátého století nedosahoval průměrný věk ani třicítky. Občas nebyla práce, občas nebylo dobré bydlení, občas nebylo dobré vůbec nic. A nezobali.

Slyším první, úplně správný argument, nebylo přeci CO zobat. Jistě. Ale kdyby bylo? Troufám si tvrdit, stejně by se tolik nezobalo.

Nebylo totiž mnoho času se v sobě nimrat. Když musíte obstarat dětem kus chleba, dojít do lesa, aby bylo čím zatopit, pak do úmoru tlouct sekerou do tvrdého špalku, stát dvanáct i víc hodin u ohlupujícího stroje a pobrat za to pár krejcarů, chcete přijít domů a spát. Případně se pomilovat a spát. Duše instinktivně velí, nepitvej, jinak se pomátneš. Mimochodem víte, že dnes existují mezi psychiatry tací, kteří mají za to, že žádné duševní nemoci neexistují? „Bláznivé“ chování, na které vypisují lékaři diagnózy, je prý jen zoufalá snaha organismu přizpůsobit se podmínkách, ve kterých by se jinak nedalo žít...

Když už nějaký splín přišel, rozhodně se s ním neběželo k doktorovi. Co by s ním taky dělal? Přiložil pijavice? Zavřel do klece? Šlo se vykecat třeba tam, kde se zrovna dralo peří, nebo do hospody, nebo do kuchyně. Mnoho lidí, mnoho problémů, mnoho návodů na jejich řešení. Úlevné sdílení bolesti.

My z toho často nic neděláme. Nimráme se a s gustem. V sobě nejvíc. Mačkáme si duši do krychličky. Ohlazujeme jí hrany, znovu je hrotíme. Jako by byla z vosku. Naučili jsme se v dnešní superkorektní společnosti neubližovat. Nikoho nepřetáhneme klackem po hlavě, nekopneme do zadku, nekřikneme hej, víš, že seš pěknej hajzl. Jsme asertivní, shovívaví, tolerantní. Bereme ohled na všechno a všechny, kromě svojí duše. Ta to schytává, za všechno a za všechny.

Žijeme proti sobě. Žijeme jiné životy. Životy těch druhých. A oni zase ty naše. Začarovaný kruh. Čí je to vlastně život? Oblékáme se jako oni, leháme na stejném nábytku, jezdíme na stejné dovolené, pijeme stejné víno a jíme stejné jídlo, nakupujeme ve stejných supermarketech. Žijeme si vzájemně své životy, které nás občas zoufale nebaví a vzájemně se ujišťujeme, kdybych já mohl, udělal bych všechno úplně jinak... A druhý den zase sáhneme po předloze, duše si pomalu zvyká, že je vosková. Když moc měkne a bortí se, vyztužíme ji pilulkou. Aspoň na chvíli podrží stěnu.

Vždycky se budou rodit lidi s nemocnou, nebo spíš jinou, předlohám se vzpírající duší, která možná pilulku potřebuje (a možná taky ne). Bylo to tak od věků. Šest set tisíc jich ale nebude.  

Autor: Klára Mandausová | úterý 25.11.2014 9:09 | karma článku: 33,80 | přečteno: 3792x
  • Další články autora

Klára Mandausová

Moje medaile

Kdybych byla prezidentka, vyznamenala bych Radku, Ludmilu, Josefa, Aloise, skupinu Nirvana, Viggo Mortensena, Mr. Beana a pochopitelně dceru, muže, maminku, tatínka, babičku, dědečka. S prázdnou by neodešli kočky Ronďa a Hruška, psi Frodo a Cony a osmáci Jacuše a Maluše. Všichni si totiž medaili rozhodně zaslouží.

29.10.2014 v 8:50 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Diskuse| Politika

Klára Mandausová

Kam se poděla ženskost

Říkala mi onehdy velmi milá a hezká slečna, „nebudu si přeci kupovat boty, protože nějak vypadají. Rozhoduje, jestli se mi v nich dobře chodí. Fakt mi jedno, jestli se zrovna nosí. Nechci bejt jako spolužačky, který se potácí na podpatcích tak, že z nich málem spadnou, a výstřihem je jim vidět až na kolena.“ V duchu jsem zatleskala. „Je přeci důležitý, jaká jsem, ne co mám na sobě,“ dodala větu jako z motivační knihy. Pravdu máš děvče, pomyslela jsem si. Jenže...

17.6.2014 v 9:09 | Karma: 43,46 | Přečteno: 11921x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Muži a muži

Existují muži, kteří vám do rána dokážou vysvětlovat, cože chtěl vlastně Nietzsche říct. Vypijí u toho tři litry červeného, v mezičase při otevírání lahve popíšou rozdíl mezi neřízeným vinným kvašením, jen tak mimoděk precizně rozeberou důvody vašeho včerejšího neúspěchu při pracovní prezentaci a navrch přidají radu hodnou promovaného terapeuta. Jsou muži, kteří vás vezmou okolo ramen, položí vám prst pusu, řeknou pssst, bude dobře a konají.

29.5.2014 v 13:49 | Karma: 28,08 | Přečteno: 2712x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Paragrafy zdravého rozumu

Nejspíš dostanu od právně vzdělaných přes prsty. Ať. Paragrafy by měly souznít se zdravým rozumem. A v některých případech by onen rozum měl mít jednoznačně navrch. Kauza H-Systém je podle mého přesně takový případ.

28.5.2014 v 9:39 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Ostatní

Klára Mandausová

Supermatky útočí

Podle průzkumu provedeného mezi americkými matkami, osmdesát procent z nich raději uklízí než by si hrálo se svými dětmi. Může být něco lepšího, než stavět z lega policejní stanici a pochodovat s bárbínami po gauči? Může.

27.5.2014 v 10:03 | Karma: 27,40 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 198
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5111x
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky