Kombinace překombinovaná

24. 06. 2013 14:07:00
Došlo mi to, když jsem onehdy zahlídla v televizi konec filmu Pěnička a Paraplíčko. Možná si na něj taky pamatujete, hříšní lidé města pražského, Radek Brzobohatý, ne zas tak zlý zločinec a Jiřina Bohdalová, lehká a lehce proradná holka. Kráčela po ulici, houpala zadkem v obtáhlé sukni, barevná blůza, korále, klobouk, z jedné strany třešně, z druhé květy, kabelka a ono paraplíčko. Krapet překombinovaná.

Vzpomněla jsem si na to, co řekla nedávno v jednom rozhovoru módní návrhářka Petra Balvínová: slabostí oblékání českých žen je to, že vypadají jako, pardon, děvky. Moderní Paraplíčka v tygrovaných šatech, u kterých dolní lem nebezpečně přibližuje k výstřihu. Gelové nehty se duhově blyští, cinkrlata na rukách, v uších, kotnících, krcích cinkají jako zvonky na vánočním stromku. Bundička do pasu, kabela přes předloktí tudle obrázek tamdle třáseň tady květ jako svět. A přitom dotyčná vůbec nebrousí ulicemi, může být klidně finanční poradkyní, majitelkou cestovky nebo úřednicí. Ano, i tou. Hodně překombinovanou úřednicí.

Jenže kdyby šlo jen o módu, stačilo by mávnout rukou, malichernost. Ať si nosí kdo chce co chce, jeho věc. Nikomu tím neubližuje, koho pohoršuje děvkastyle, nechť se dívá jinam. Překombinováváme mnohem důležitější věci.

Dcera se mě ptala, proč mají druháci interaktivní tabuli a oni čtvrťáci ne. Povídám jí, a k čemu je vlastně dobrá taková tabule? Nooo, protáhla, dají se tam třeba pouštět filmy. Myslím, že ta jednoduchá, co se na ní píše křídami, je úplně nejlepší. Nakreslíš na ni třeba veverku s parohama, když na to přijde a vůbec. Křídy pěkně vržou, když s nimi jezdíš po nabarveném dřevu.

Dotekový telefon je taky peklo. Potřebuju telefonovat, hodně a pořád a dělám. SMS pošlu jednou za čas. Ale proč bych, do háje, měla v telefonu upravovat fotky a přidělávat jim legrační rámečky, nakupovat po internetu nebo převádět jednotky. Měla jsem kdysi jeden z tehdy nejchytřejších telefonů na trhu. Dostala jsem ho k Vánocům. Do konce února byl třikrát v opravě a jednou, když se mi omylem spustila navigace, naúčtoval operátor za tři minutu surfování osm stovek. Vraťte mi, prosím, telefon s tlačítky.

Podivně vrstvíme a zdobíme třeba i příběhy. Podívejte na takovou Popelku nebo Janu Eyrovou. Každému je od začátku jasné, kam se jde, co se musí přelézt a jak to asi dopadne. Kniha (i film) běží jako klubíčko, když ho pustíte z kopce dolů. Před časem jsem byla s dcerou na americké počítačové pohádce. Těch efektů, nablýskané nádhery, slz smíchu i dojetí. Když jsem vyšla z kina, šla mi z toho hlava kolem a doma už nedokázala odvyprávět nejen, o co tam šlo, ale ani jak to skončilo a kdo byli hlavní hrdinové.

A co teprv taková auta. Některá umí sama dokonce jet, když si třeba na minutu zdřímnete. Zabrzdí za vás před překážkou, mluví na vás. Vždycky čekám, kdy dostanu přes pusu, že jsem si neutřela drobky od loupáku. Když se pak všechny tyhle systémy zaseknou, ani neotevřete dveře. A přečíst návod? Vemte si dovolenou.

Všechna tahle zdánlivě nesourodá překombinovanost prorůstá do života jako bolševník. Všechno se zdá složité, těžké, obtížné a „tomu byste nerozuměli“. A všechno pak JE složité. Za vrchol absurdity a dítě složitého světa, považuju požadavek jedné finanční úřednice. Volala mi, že jí mám poslat potvrzení, že je mé dítě skutečně mé. Jinak si ho prý nemůžu uplatnit.

Ano, kombinuje se všude.

O to víc miluju jednoduché věci. Rohlík s máslem, pohádku o červené řepě, své staré lyžáky, černé šaty do gumy a plnou vázu pivoněk.

psáno pro Ona Dnes

Autor: Klára Mandausová | pondělí 24.6.2013 14:07 | karma článku: 28.28 | přečteno: 1629x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Trojlístek a rodí se Ruksak

Pomalu jsme s Harrym k sobě nalézali cestu. Zjistili jsme, že vysíláme na stejných vlnách a na ty samé vlny byl naladěn i Mirek Picka. Začali jsme hledat jeden druhého, i když povahové vlastnosti jsme zcela totožné neměli.

29.3.2024 v 16:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 628 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 304 |
Počet článků 198 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 5111
Prostě píšu .. Knížka Slunečnice vyšla podruhé v nakladatelství Mladá fronta. Petr Šimůnek, šéf Forbesu o ní v předmluvě mimo jiné říká ".. Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější..." Kdybyste zrovna neměli co dělat, na pultech se před pár dny objevil její dotisk... Díky všem za přízeň!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...